perjantai 14. huhtikuuta 2006

Safety Issues

Elä tapa ittiäis!

Kaiken tämän pikkuhauskan tarinoinnin sekaan onkin nyt hyvä ujuttaa vähän vakavaa asiaa.
SRL on painottanut turvallisuutta erilaisissa kampanjoissa, ja valitettavan usein turvallisuusasiat tiivistetään siten, että käytetään kypärää. Okei, hieno homma, pitäisikin aina olla hyväksytty (ja sopivan kokoinen!) turvakypärä päässä kun on ratsailla, ja mielellään tallissakin jos temmeltää kovin arvaamattomien hevosten kanssa, mutta kypärän käyttäminen tai käyttämättä jättäminen on vain osa turvallisuutta.

Suurin turvaväline sijaitsee nimittäin sen kypärän alla. Aivot. Mitä kannattaa tehdä, ja mitä jättää tekemättä? Harrastajat eivät aina muista, että kyseessä on puolitonnia painava erittäin nopea lauma- ja saaliseläin, joka potkaisee ensin ja kysyy sitten. Vaikka hevonen olisi miten hyvin koulutettu ja lh-kuiskittu, se on silti loppupeleissä ELÄIN, jolla on voimakkaat vietit ja vaistot.

Omaa turvallisuusbarometriäsi voi laskeskella vaikka seuraavilla esimerkeillä.
Ratsastatko lenkkitossuilla?
Talutatko hevosta ilman käsineitä?
Menetkö hevosesi karsinaan äkkinäisesti marssien, tervehtimättä?
Talutatko montaa hevosta yhtä aikaa?
Jos kaviokoukkusi putoaa kilahtaen takajalan taakse, kumarrutko hätäisesti poimimaan sitä?
Talutatko hevostasi niin, että raahaat sitä perässäsi?
Laitatko äkäisen hevosen kiinni satuloidessasi?
Tarkistatko kengät ja hokit ennen jokaista ratsastusta?
Tutkitko koskaan varusteiden kuntoa, esim. jalustinhihnojen ompeleita?
Puhutko kännykkään ratsastaessasi?
Riisutko takkia niin, että irrotat molemmat kädet ohjista?
Jos hevonen ei pysy paikallaan selkään noustessa, käytätkö apua?

OK, osa hevosista on melko pystyynkuolleita ja superlunkeja, ja tällaisen yksilön kohdalla voi tuntua naurettavalta taluttaa hevosta hanskat kädessä tai laittaa hevonen kiinni satuloidessa ja hoitaessa. On jokaisen oma asia, miten hevostaan käsittelee niin kauan kun siitä ei aiheudu vaaraa eikä haittaa hevoselle eikä ulkopuolisille, mutta pelkästä kypärästä jauhaminen on melkoisen naivia.

Turvallisuudella tarkoitetaan myös vähäisempiä haittoja ja ongelmia, ei pelkästään ensiapuun johtavia... Turvallisuutta lisääviä välineitä on vaikka kuinka. Ensiarvoisen tärkeää on, että varusteet ovat sopivia! Liian suuri kypärä ei pysy päässä ja voi aiheuttaa niskavammoja, lyhyt turvaliivi ei suojaa alaselkää, jne. Myös hevosen varusteiden pitää olla sopivat. Suupieliä nipistävä kuolain ja selkää hankaava satula ei mitenkään lisää hevosen yhteistyöhalukkuutta, ja jos varusteet ovat vielä rikkinäisiä, homma on paitsi hevoselle hyvin epämukavaa ja epäreilua, suorastaan hengenvaarallista.

Joskus miettii, että miksi ihmeessä ihmiset tekevät tiettyjä asioita? Esimerkiksi, miksi pitää ratsastaa lenkkitossuilla, jotka jäävät erittäin helposti kiinni jalustimeen? Miksi pitää "kokeilla", josko villinpuoleinen nuori hevonen pysyy karsinassa ovi auki, pitää ratsastajan kyydissä ilman satulaa tuulessa ja tuiskussa, pysyy käpälässä kun laukkaa yksin kotiinpäin, ja hyppää esteitä pelkällä riimulla ilman satulaa? Onko ratsastaja jotenkin parempi ja hienompi, jos hän haahuilee jatkuvasti selviytymisen äärirajoilla? :D

Ymmärrän, että hyvin nuoret harrastajat kokeilevat rajoja ja uskallusta ja tekevät joskus tyhmiäkin temppuja hevostensa kanssa, mutta että aikuiset ihmiset... useimmiten kannattaa kuunnella "sitä pientä ääntä" joka kehottaa olla tekemättä, on parempi olla hieman arka kuin hullunrohkea! Kuolleista sankareista ei ole mitään virkaa ;) Toki liiallinen arkuus ja pelokkuus haittaa harrastamista, mutta jos aivan hirmuisesti pelkää puuhata hevosten kanssa, silloin kannattaa jo ehkä harkita johonkin toiseen lajiin siirtymistä.

Hevoset ovat periaatteessa laupeita ja rauhallisia eläimiä kun niitä kohdellaan hyvin ja määrätietoisesti, mutta kilttienkin eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu. Hevonen voi tallata vahingossa jalan päälle, käännähtää niin että ihminen jää seinän väliin, rynnätä oviaukosta liiskaten taluttajan, kompastua tai liukastua ratsastaessa ja kaatua, säikähtää ja ottaa sivuloikan, uhitella toiselle hevoselle niin että ihminen jää väliin... lista on valitettavan pitkä ;) Suurimman osan tapaturmista voisi ehkäistä käyttämällä tärkeintä turvavarustetta, aivoja! Mietitään, miten toimitaan. Opetetaan hevoselle, miten sen tulee suhtautua vaarallisina pitämiinsä asioihin, opetetaan miten kuljetaan taluttessa, opetetaan että ihmisen omaa tilaa pitää kunnioittaa. Ollaan jämptejä ja toimitaan rauhallisesti. Hevoset rakastavat rutiineja - rutiinista poikkeaminen on aina vaaran paikka, ja ihmisen pitää olla silloin hereillä. Jos hevonen äksyilee tavattoman paljon, tarkistetaan sen terveydentila, sattuuko sitä johonkin? Onko sen ruokinnan ja liikutuksen suhde sopiva? Ylivireä tallissa seissyt täyteen pumpattu ruutitynnyri on aina vaarallisempi kuin sopivasti liikutettu ja ruokittu tasapainoinen kaveri.



Turvallisuuden kannalta erittäin tärkeä asia on myös hevosen lukeminen. K niinkuin korva, mihin ne osoittavat? S niinkuin silmä, mitä tunnetilaa ne viestivät? Mihin hevonen katsoo? V niinkuin vartalo, kieliikö se jännitystä? Kun oppii lukemaan hevosen elekieltä, ja tarkastelemaan sen tunnetiloja, pystyy hiukan ennakoimaan mitä hevonen aikoo seuraavaksi tehdä. Yleensä hevoset eivät "pillastu" tuosta vain tai säntää paikalta pukitellen ja piereskellen ilman mitään ennakkovaroitusta, vaan tilanne yleensä lähtee pienemmästä asiasta joka paisuu kunnes hevonen ei "kestä enää" vaan poksahtaa kuin painekattila, ellei sitä ole toisin opetettu. Tosin tämä tilanteen kehittyminen saattaa viedä vain muutamia sekunteja, ja vaatii ihmiseltä suurta herkkyyttä lukea tilannetta ja ennakoida hevosen reaktioita, ja ehkä vielä pyrkiä muuttamaan hevosen reagointitapaa ja -suuntaa ennen kuin vahinko on jo tapahtunut.

Täten väittäisin, että suurin turvallisuustekijä ja vahinkojen estäjä on kokemus. Sekin on tosin kaksiteräinen miekka - kun ihmiselle tulee rutiinia ja hevonenkin on usein tuttu, syntyy valheellinen turvallisuudentunne ja ihmisestä tulee huolimaton ja tarkkaavaisuus vähenee. Se tuttu kullanmurukin on silti edelleen vain eläin, ja on utopiaa ajatella että kaikki Suomen monta kymmentä tuhatta hevosta olisi täydellisesti koulutettuja, vahinkoja sattuu. Hevonen ei tarvitse kuin sekunnin huomion herpaantumisen ja katastrofi voi olla valmis, eikä aina tarvitse olla edes hevosen tai ratsastajan vika - katolta voi pudota äkisti lunta, hevonen voi kompastua ja kaatua, toinen hevonen voi juosta irtonaisena oman ratsusi niskaan, mitä tahansa. Siksi on tärkeää käyttää myös ns. passiivisia turvavälineitä, jotka auttavat siinä vaiheessa kun vahinko on jo tapahtunut: hyvin istuva kypärä, joka on niin mukava käyttää että sitä todella tulee käytettyä, samoin sopivankokoinen turvaliivi, ainakin esteillä ja nuoria hevosia ratsuttaessa, turvajalustimet jotka estävät ettei ratsastaja raahaudu pää maata viistäen hevosen jaloissa (ei kivaa), turvakärkiset kengät jotka suojaavat varpaitasi hokkikenkien polkemilta, hansikkaat jotka pelastavat kätösesi ohjien tai riimunnarun polttamilta.

Turvallisuus ei ole mikään nössöjen juttu ja homojen hommaa, vaan pitäisi olla osa jokapäiväistä rutiinia hevosten kanssa! Eihän ihmiset aja autoakaan ilman turvavyötä tai moottoripyörää ilman kypärää, eivät varmaan ajaisi vaikka se olisi laillistakin. Vahinko ei tule kello kaulassa... ;-)

Turvallisia ja aurinkoisia heppahetkiä!

1 kommentti:

Olmi kirjoitti...

Ah, niin hyvä kirjoitus että!

Jostain syystä se kypärä- asia on tosiaan koko turvallisuuskysymyksen kulminaatiopiste. Tallinpitäjänä lisäisin listaan vielä, että tavarat kuuluu AINA laittaa oikeille paikoilleen, niin ettei kopuukka kompastele harjanvarsiin tai telo itseään kottikärryn aisoihin. Ja että lasten lelut, polkupyörät sun muut kikottimet ei kuulu tallialueelle. Ja että kiinnisidottua hevosta ei jätetä yksin käytävälle tms. odottelemaan vetopaniikin ilmestymistä. Ja että liikennevarmaa hevosta ei olekaan..